

Biały Priorat z gron Grenache Blanc (60%), Macabeo (30%) i Viognier (10%) z winorośli położonych w dolinie Bellmunt. „Lo petit blanc” o niezwykłej żywiołowości, zachwycających aromatach makii, cytrusów i runa leśnego. Zabójczo smaczne i mineralne wino.
Pojemność: 750 ml
Temperatura podawania: 16 st.C
Zawartość alkoholu: 14%
Kolor jasno-cytrynowy z zielonkawymi refleksami. Aromaty skórki pomarańczy, gruszki, zielonej śliwki oraz białych kwiatów z mineralnym akcentem. Usta treściwe i intensywne, ale zarazem eleganckie. Posmak dojrzałych cytrusów, jabłek i śródziemnomorskiej makii z ziołowym finiszem.
Świetne w połączeniu z owocami morza i rybami, z kuchnią japońską (sushi lub sashimi), a także z wiosennymi warzywami, jak szparagi oraz duszoną cielęciną, rakami i ratatouille.
Proces produkcji:
Ręczny zbiór, fermentacja spontaniczna ii dojrzewanie w kadziach ze stali nierdzewnej.
Zobacz także