

Region: Priorat, Katalonia
Kraj: Hiszpania
Odmiana(y): 85% Grenache Red, 5% Carignan, 5% Syrah, 5% Merlot
Pas dels Caus to młode i świeże czerwone wino, którego charakter jest ściśle związany z winnicami i ziemią Torroja del Priorat. Aromaty czerwonych owoców, wiśni i malin dominują w nosie z pięknymi nutami cytrusów, kwiatów i dzikich ziół, takich jak koper włoski i lawenda. W ustach jest świeże, ale miękkie, co tworzy wrażenie większego w ustach. Żywe taniny odświeżają finisz i ostatecznie ujawniają jego charakterystyczną grafitową mineralność
25% leżakowane w trzy- i czteroletnich beczkach z francuskiego dębu.
Produkowane w sposób zrównoważony.
Pasowanie do potraw: Kaczka, stek z pieprzem, drób.
Winiarnia założona przez Luisa Bravo znajduje się w samym sercu Priorat, w pobliżu Torroja del Priorat. Krajobraz składa się z nieokiełznanych formacji skalnych pokrytych wulkaniczną glebą zawierającą łupki, popioły i mikę, przez miejscowych nazywaną llicorella. W połączeniu z palącym słońcem, chłodnym wiatrem morskim oraz wilgocią i mgłą z gór, winnice cieszą się wyjątkowymi warunkami do uprawy winorośli i winogron pełnych charakteru i głębi smaku. Obecny winiarz Pep Aguilar rozpoczął działalność ponad 20 lat temu tutaj, w Torroja. Po latach podróży jako konsultant ds. wina, współpracując z winnicami w całej Hiszpanii w najróżniejszych warunkach, rozwinął wyjątkowe umiejętności i doświadczenia ze wszystkimi różnymi elementami i glebami. Priorat jest dla niego najbardziej interesujący: silna apelacja, terroir, jego brutalna energia, kontrasty. Pep poświęca się tworzeniu nowego i nowoczesnego wina Priorat. Takiego o tradycyjnej jakości, ale ze świeżością, dobrą kwasowością, elegancją, finezją i napięciem.