

Wino Matsu El Recio pochodzi z wybranych winnic w wieku od 90 do 100 lat, o wyjątkowo ograniczonej produkcji, uprawianych zgodnie z technikami biodynamicznymi. Jest to wino mocne i pełne, ale jednocześnie łatwe w piciu.
Rodzaj wina: Wino czerwone z dojrzewaniem.
Winiarnia: Matsu, TORO (Zamora)
Obszar: D.O. Toro.
Pojemność: 75 kl
Szczepy winogron: Tinto de Toro
Alkohol: 14,5% obj.
Przygotowanie i dojrzewanie: Fermentacja i maceracja przez 3 tygodnie w 15-tysięcznych zbiornikach. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w beczkach z francuskiego dębu. Późniejsze dojrzewanie przez 14 miesięcy
Temperatura spożycia: 16°C
Notatki degustacyjne: Wino o pełnej treściwości i wielkiej finezji. Nos z intensywnym aromatem czekolady, czarnych owoców i wanilii. W ustach zaskakujący smak, jedwabisty i okrągły, bardzo tłusty z lekkimi niuansami gliceryny. Subtelny posmak owoców i nut mineralnych.
Zobacz także