

Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Rodzaj wina: musujące, wytrawne, pełne, naturalne.
Producent: Raventos i Blanc
Enolog: Pepe Raventos
Szczep: Macabeo, Grona, Xarel.lo, Parellada
Pojemność: 0,75L
Temperatura podawania: 8 st.C
Zawartość alkoholu: 12%
BIO: wino wegańskie, uprawa organiczna/naturalna, biodynamiczna
Odznaki: Decanter Silver
Falstaff: falstaff 93
Wine Spectator: 91 pkt
Guia Penin: 92 pkt
Ta cava to kupaż odmian Xarel·lo (54%), Macabeu (30%) i Parellada (16%) uprawianych na 9 działkach położonych na zboczach wzgórza Serral, które jest skierowane na północ/północny wschód.
Ekologiczna uprawa winorośli odbywa się w biodynamicznej transformacji. Ręczny zbiór, grawitacyjny system odbioru gron w winnicy. Każdy etap jest kontrolowany za pomocą suchego lodu. Powolne, niskie ciśnienie. Osiadanie statyczne w niskich temperaturach. Pierwsza fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, oddzielanie odmian i rodzajów gleby, mieszanie, druga fermentacja w butelce i minimalne leżakowanie 30 miesięcy na osadzie w butelkach.
Kolor słomkowożółty, w nosie żywe i skoncentrowane, aromatów agrestu, jabłek, gruszek, pomarańczy i kwiatów polnych. Usta soczyste, nieco przyprawowe i dymne, pełne cytrusów, jabłek i wiciokrzewu wraz z nutami tostowymi. Mięsiste i skoncentrowane, żywe i niezwykle długie z mineralno-dymnym finiszem.
Doskonały aperitif oraz towarzysz owoców morza, sałatek, ryb, sushi, a także jako wino medytacyjne.