Oznaczenie „de cebo Iberico” (BIAŁA ETYKIETA) wskazuje, że są szynki produkowane ze świń rasy iberyjskiej. Świnie są karmione na bazie własnej mąki z najwyższej jakości jęczmienia, pszenicy, kukurydzy i soi, co nadaje kawałkom doskonały smak.
50-75% rasy iberyjskiej. Iberyjskie pochodzenie świń Tartessos jest nadzorowane i certyfikowane przez autoryzowane i zatwierdzone firmy.
Skład szynki: 98% Szynka Jamon Iberico; 2% soli.
Dojrzewanie: minimum 24 miesięcy, zwykle 24 do 36 miesięcy z fazą od 12 do 16 miesięcy w suszarniach i magazynach w Cumbres Mayores, w regionie Jabugo (Huelva).
Opis sensoryczny: bardzo cienka i stylizowana szynka udźwigowa. Po krojeniu odkrywa się intensywnie czerwony kolor z ciemną barwą i nacieszonym tłuszczem. Łagodny aromat i intensywny smak.
Przechowywanie: produkt należy chronić przed nadmiernym wysuszeniem. Należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Należy chronić przed słońcem. Jeżeli na powierzchni szynki pojawi się nalot, nie należy się przejmować. Można go usunąć za pomocą papieru kuchennego zamoczonego w ciepłej oliwie z oliwek.
Formy spożycia: w plastrach jako przystawka lub przekąska.