Lomito, jest najbardziej soczystą częścią świń rasy iberyjskiej. Nie należy go mylić z Lomo, które jest twardszym kawałkiem mięsa nad żebrami zwierzęcia.
To podstawowe cięcie może znajdować się między łopatkami, gdzie zwierzę jest najbardziej umięśnione i chude - do spożycia jest niewiarygodnie miękkie i delikatne. Jest tylko bardzo mała ilość tłuszczu, który tworzy kulki w tym mięsie.
Lomito jest tylko lekko doprawiane papryką i marynowane w soli, pieprzu, cytrynie, czosnku, oregano i odrobinie oliwy z oliwek, aby uzyskać prawdziwe piękno mięsa.
Skład:
- karkówka wieprzowa iberyjska 100% lub 75%
- sól, czosnek, papryka, oregano
Możliwa dostawa w kawałkach o wadzę około 350g/500g lub w plastrach o wadzę 100g/150g/200g.
Dojrzewanie: około 4 miesiące, w suszarniach i magazynach miejscowości Cumbres Mayores, należących do regionu Jabugo (Huelva)
Dzięki audytom przeprowadzanym przez niezależne firmy, autoryzowane i zatwierdzone przez ENAC (Krajowa Jednostka Akredytująca).
Opis sensoryczny: po przecięciu ciemnoczerwony, z marmurkowymi naciekami tłuszczu. Świeży aromat z nutą papryki. Przyjemny i gładki smak oraz soczysta konsystencja
Przechowywanie: produkt niezależnie od tego, czy jest pakowany próżniowo, czy nie, należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Należy chronić przed słońcem.
Konsumentowi zaleca się otwarcie i wywietrzenie produktu przez kilka minut przed spożyciem.