

ODMIANA: Tempranillo.
WIEK WINNICY: Około 15 lat.
GLEBA: Glina wapienna.
KLIMAT: śródziemnomorski z odbiciami Atlantyku.
Opady deszczu: Średnio 650 litrów rocznie.
PRZYGOTOWANIE: Winiarz Juan Jesús wiedział, jak wykorzystać potencjał głębi najszczerszy wyraz naszego krajobrazu.
Zbiór przeprowadzono w pierwszym tygodniu października, przeprowadzając zimną macerację przed fermentacyjną i swoistą fermentację spontaniczną.
Fermentacja odbywa się w beczkach z dębu francuskiego, gdzie dojrzewa przez 6 miesięcy i kolejne 6 miesięcy w 225-litrowych beczkach z dębu amerykańskiego.
Intensywna, jasna wiśniowa czerwień.
Owocowy charakter zrównoważony nutami balsamicznymi, tymiankiem, na tle drewna cedrowego. Borówki i dzikie jeżyny z nutą wanilii i cynamonu.
Świetna równowaga pomiędzy owocami i dębem, mocna i delikatna. Pozostawia intensywny i trwały posmak, w którym banan i truskawka wydają się stopione w pokryciu kakao.
TEMPERATURA SPOŻYCIA: Świeża, od 12°C do 14°C.
GASTRONOMIA: Doskonale łączy się z różnymi tapas, mięsami, gulaszami, roślinami strączkowymi i typowymi daniami krajowymi.
Zobacz także