

D.O.Ca. Rioja
Winnica: Valdelana
Stopień: 13,5% obj.
Szczepy: 95% Tempranillo, 5% Graciano
Temperatura serwowania: 16°C.
Wino czerwone winifikowane przez najmłodszego członka rodziny, Juana, który łączy innowację z tradycją. Dobra mieszanka kwintesencji odmiany Rioja połączonej z iskrą Viury, aby wzmocnić i uwydatnić aromat Tempranillo.
Winnice Valdelana rosną na glebach gliniasto-wapiennych z dużą zawartością wapienia, co powoduje niską produkcję winogron.
Z drugiej strony orientacja winnicy ze wschodu na zachód i mikroklimat, jaki panuje w niej dzięki ochronie przed zimnymi wiatrami zapewnianymi przez Sierra de Cantabria, powodują, że winogrona mają bardzo skoncentrowany aromat i niską zawartość wody.
Jeśli chodzi o produkcję, odbywa się ona w sposób tradycyjny, moszcz fermentuje w kontrolowanej temperaturze od 26 do 27°C przez 9 dni.
Po winifikacji Valdelana Reserva dojrzewa przez 24 miesiące w dębowych beczkach (50% francuskich, 50% amerykańskich). Po tym czasie w beczce Valdelana Reserva spędza jeszcze 12 miesięcy odpoczywając w butelce.
Zobacz także