Oliwa z Oliwek Extra Virgin (z pierwszego tłoczenia) otrzymywana z dzikiego drzewa oliwnego zwanego ACEBUCHE. Przedstawia doskonałe właściwości fizyko-chemiczne, znacznie przewyższające jakąkolwiek inną odmianę. Oliwki są bogate w witaminę E.
Ten typ drzewa oliwnego rośnie dziko w niedostępnych miejscach, współistniejąc z niskimi drzewami, drzewami mastyksowymi i innymi gatunkami śródziemnomorskimi. Jest to drzewo dość odporne na suszę, choć nie tak bardzo na mróz. Ich źródło utrzymania opiera się na naturalnym cyklu składników odżywczych, które są wytwarzane w tym samym środowisku (więc nie są przeprowadzane żadne zabiegi fitosanitarne ani nawozy).
Zbiór jest trudny, zwykle polega na dojeniu gałęzi podtrzymujących dzikie drzewa oliwne. Ze względu na niewielką wagę urządzenia wibracyjne nie sprawdzają się przy jego zbieraniu. Kostka oliwki przeważa nad miazgą, więc uzysk tłuszczu jest dość niski: do uzyskania 1 litra EVOO potrzeba około 20 kilogramów oliwek acebuchiny. To jeden z powodów, dla których ten rodzaj oleju jest dziś mało znany. Chociaż trzeba powiedzieć, że w czasach Cesarstwa Rzymskiego był wysoko ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze (do ran).
Wszystkie oliwy z oliwek Extra Virgin Mergaoliva pochodzą z soku z oliwek zebranych z własnych gajów oliwnych. Całość monitoringu i opieki prowadzona jest przez wykwalifikowany personel przeszkolony w zakresie ochrony środowiska. Główną podstawą dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest pielęgnacja pól uprawnych i drzewa oliwnego.
Opakowanie jest idealne do codziennego użytku w kuchni, ponieważ jest bardzo łatwy w obsłudze.
004
3 Artículos
Ficha técnica
Składniki
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pozyskiwana z tradycyjnych gajów oliwnych produkcji ORGANICZNEJ.
Wartości odżywcze na 100g
Energetyczna : 3700kJ/900kCal; Tłuszcze, w tym nasycony: 13g; Jednonienasycone: 79g; Wielonienasycone: 8g; całkowity węglowodan: 0g; z których cukrów: 0g; błonnik pokarmowy: 0g; białko: 0g; Sól: 0g.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin (z pierwszego tłoczenia) otrzymywana z dzikiego drzewa oliwnego zwanego ACEBUCHE. Przedstawia doskonałe właściwości fizyko-chemiczne, znacznie przewyższające jakąkolwiek inną odmianę. Oliwki są bogate w witaminę E.